Глобус вентил и топчест вентил

Во моментов, постојат различни типови на топчести вентили и глобус вентили на пазарот за различни еколошки апликации, па како да го оцениме и докажеме изборот на точниот топчест вентил за да го постигнеме најдобриот ефект на примена?Во следната статија, Рони Шидун ги дискутира предностите на топчестите вентили и глобус вентилите со секого.

1. Главната разлика помеѓу двата вентили
Како што сите знаеме, главната разлика помеѓу глобус вентилот и топчестиот вентил е методот на затворање.Глобус вентилите обично се користат за придушување, но топчестите вентили користат топка за да го затворат протокот.Застанувачкиот вентил е добар за прилагодување на протокот, додека топчестиот вентил има одлични перформанси и може да го контролира протокот без пад на притисокот.
Топчестиот вентил има стебло и хоризонтално ротирачка топка и често се нарекува „ротирачки“ вентил.Меѓутоа, глобус вентилот има стебло на вентил и јадро на вентилот, а стеблото на вентилот и јадрото на вентилот прифаќаат линеарен удар, а вентилот за застанување каде што се наоѓа се нарекува и вентил „мозочен удар“.

2. Основните карактеристики на двата вентили
Топчест вентил:
1) Блокадата на течноста на топчестиот вентил е мала, а работниот звук е слаб;
2) Овој вид вентил има едноставна структура, неограничена инсталација, релативно мала големина, мала тежина и ниски барања за одржување.
3) Медиумот на топчестиот вентил се разминува и тече без никакви вибрации;
4) Прецизноста на обработката на топчестиот вентил е висока, а цената е висока;
5), не може да пригушува.

Вентил за затворање:
1).Овој вид вентил има едноставна структура и ниски барања за обработка и одржување.
2) Вентилот за затворање може да се отвори и затвори за кратко време при краткотрајна работа;
3) Изведбата на запечатување е добра, триењето во површината за заптивање е мало и може да се користи долго време.
4) Блокадата на течноста на овој вид вентил е многу голема и ќе се генерира голема сила за време на процесот на отворање и затворање.
5) Вентилот за запирање не е погоден за контрола на течности со вискозни честички.

3. Како да се направи подобар избор помеѓу топчест вентил и глобус вентил?
Топчестиот вентил е издржлив и има добри перформанси по многу циклуси;тој е сигурен и може безбедно да се затвори дури и ако се злоупотребува долго време.Во споредба со портните вентили и глобус вентилите, овие карактеристики им помагаат на топчестите вентили да станат важен избор за апликации за исклучување.Од друга страна, на топчестите вентили им недостасува фина контрола во пригушувачките апликации обезбедени од глобус вентилите.

news


Време на објавување: јули-03-2021 година